Június

Ballagás

Hunyadi est

Fényderül a lényegre! NTP-MTI-14 pályázat

Az NTP-MTI-14 kódszámú pályázaton iskolánk 600000 Ft-os támogatást nyert, mely elsősorban a diákok természettudományos kompetenciájának megerősítését szolgálták. A pályázat keretében érdekes programokat illetve eszközök beszerzését lehetett megvalósítani. A különböző fénytani és kémiai kísérletek, eszközök készítése, informatikai újdonságok megismerése, a Csodák Palotájába és a Füvészkertbe tett kirándulás, valamint a Táncsics Gimnázium laborjában történő mérések és kísérletek új ismeretekhez, maradandó élményekhez juttatták tanulóinkat. Az iskola eszközparkja mintegy 160 ezer forinttal gyarapodott.
Beszámoló további képekkel...

Miovecz János

„Olvass.el!”

Ebben a tanévben is sikeresen részt vett iskolánk az „Olvass.el!” országos online olvasási vetélkedőn. Bejutottunk a döntőbe, ami 2015.06.03-án volt Kaposváron.A négy fős, negyedikes „eszekH.P. „ csapat ügyesen oldotta meg a feladatokat. 3. helyezést értünk el! A négy kislány: Horváth Réka , Pupos Virág, Szabó Viktória, Szombathelyi Tenke. Büszkék vagyunk rájuk!

Horváthné Pap Mária

Május

Tandem 2004 SE Logó pályázata

Hunyadi-kupa

Immár hagyományosan megrendezésre került iskolánkban a labdarúgó Hunyadi Kupa. Idén a két korcsoportban: 2001/02 és 2003/04-ben született tanulóknak szólt a meghívás. A kisebbek a műfüves pályán játszottak. A nagyobbak a labdarúgó pályán döntötték el, hogy ki a legjobb csapat. A meghívott iskolák: Kadarkút, Nagybajom és Kaposfő volt. Két négyes csoportban zajlottak a mérkőzések. A nagy melegben sportszerű, jó színvonalú meccseken dőlt el a végső sorrend.

Beszámoló

Klott Gatya, ne fárassz!

A második félév elején beneveztünk a kadarkúti Jálics Ernő Iskola Könyvtára által szervezett olvasóversenyre, melynek feladatai Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz! című könyvéhez kapcsolódtak. A csapat tagjai 5. osztályos diákok: Dávidházi Emese, Hüber Adél, Ihárosi Dorka, Mező Lili, Tóth Laura voltak. Négy írásbeli fordulón mérték össze erejüket a versenytársakkal. Többek között rímfaragás, távírász bajnokság megszervezése, jellemtérkép készítése, óriási plakátok rajzolása, jóslás volt a feladatuk. A résztvevők végig kérdezhettek az írónőtől, akivel Facebook csoporton keresztül is tarthatták a kapcsolatot. A május végén Kadarkúton megrendezett döntőbe első helyen jutott be a csapat, ahol négy másik ellenféllel kellett megküzdenie. A döntőt vicces bemelegítéssel kezdtük, „megjelent” előttünk Klott Gatya, aki valójában egy tesitanár a regényben, majd puzzle, activity, távírászat zárta a versenyt. A „Csipetkék” elnevezésű csapatunk 1. helyezést ért el. Az írónő egy másik regényét, az Analfa visszatér címűt kapták jutalmul, amit természetesen dedikáltattak a szerzővel, aki maga is eljött a döntőre, sőt a zsüri elnöke is ő volt.

Schell Zsuzsana

„Versmondó maraton”

Az idei tanév második félévében is elkezdődött az évek óta szokásos „versmondó maraton” a költészetet kedvelők számára. Két felső tagozatos diákunk: Csordás Gergely, 5. osztályos és Miklai Kamilla, 6. osztályos tanuló is szép eredményeket ért el ezeken a megmérettetéseken. Gergő Szabó Magdától a Fű című verset és Varró Dánieltől a Mozit szavalta, míg Kami Weöres Sándor: Öregek és Ágai Ágnes: Nemzedék című költeményét adta elő. A versenyek sorát a nagybajomi Csokonai-napok felsős szavalóversenye nyitotta, ahol is Miklai Kamilla 1. helyezést ért el, Csordás Gergely pedig 2. lett. Ezután a Megyei József Attila Szavalóverseny következett, amelynek kaposvári elődöntőjéből mindketten magabiztosan, sok dicsérettel továbbjutottak, majd a hagyományosan Balatonszárszón megrendezett döntőben Gergő kapott a szerepléséért különdíjat. A különdíj birtokában pedig májusban a nagyatádi regionális döntőben bronz minősítést szerzett. Mindemellett Gergő Kaposújlakon 2., Kamilla 3. helyezést ért el, Gergő pedig a kadarkúti Ki mit tud?-on arany minősítést szerzett.

Schell Zsuzsana

Alsós népdaléneklő verseny

Május 8-án rendeztük meg az alsósok számára a népdaléneklő versenyt a régi hagyomány szerint. Idén 32 tanuló jelentkezett a négy osztályból. Nagy izgalommal és lelkesedéssel készültünk ének órákon, hogy ki, melyik dalt szeretné elénekelni. Azt is gyakoroltuk, hogy milyen közönség előtt énekelni és a közönségnek hogyan illik viselkedni. A zsűri ugyanazokból a tagokból állt, akik eddig is értékeltek. Zsófi néni volt a zsűri elnök, aki zongoratanár, Andi néni magyar tanárként a szép kiejtésre figyelt és most is volt diák zsűrink, amely három tagból állt. Ők döntöttek a minősítésekről. A gyerekek nagyon szép teljesítményt nyújtottak, mindenki becsülettel megállta a helyét. Sok, szép dalt énekeltek. A következő eredmények születtek: arany minősítés: 8 tanuló, ezüst minősítés: 11 tanuló, bronz minősítés: 13 tanuló

Kalocsainé Pintér Mónika

Comenius nemzetközi projekt-találkozó

Iskolánk, a kaposmérői Hunyadi János Általános Iskola már második alkalommal vesz részt nemzetközi iskolai együttműködési projektben. A 2013-as tanévtől cseh, lengyel, német, szlovén diákok és tanáraik dolgoztak együtt az „Ép testben ép lélek” elnevezésű programban. Az első év kiemelt témája az egészséges táplálkozás volt. A második évben pedig a sport és a szabadidős tevékenységek kerültek a középpontba. A projekt záróeseményeként egy 4 napos témahetet szerveztünk 86 diáknak és kísérőiknek. Az első napon a Kassai völgyben játékos harci feladatokat kaptak a nemzetközi csapatok. Kedden a Katica tanyán tréfás népi játékok, számháború, kézműves foglalkozás várta a diákokat. A harmadik nap teljesen a sportról szólt. Délelőtt a tájfutást próbálhatták ki a diákok, illetve a sport témakörében kommunikációs játékokban tesztelhették német nyelvtudásukat. Délután pedig 8 állomásos sportolimpia várta a csapatokat. Este minden ország készült egy meglepetés műsorral. A hangulatos estét közös tánc zárta. Az utolsó napra hagytuk a badacsonyi kirándulást, amely emberpróbáló volt a nagy meleg miatt. A búcsúesten minden ország beszámolt a magyarországi találkozón szerzett élményeikről, majd elénekeltük közösen németül a Neoton Familia Egy kis nyugalmat című dalát. Nagyon jó volt hallani a külföldi diákoktól, hogy milyen jól érzik magukat Magyarországon. Nagyon szépnek találták országunkat, és szívesen visszajönnének ismét. A két éves együttműködés közelebb hozta a projektben dolgozó diákokat és tanáraikat egymáshoz. A személyes találkozókon barátságok szövődtek és olyan élményekkel gazdagodtak a diákok, amelyeket hosszú évekig megőriznek a szívükben.

Dénesné Szak Andrea és Hanzel Ágnes

– „Őseink a hőseink” - Leleményes hőseink pályázati eredmény

Az idei tanévben az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdetett helyi hősök keresésére és egy ehhez kapcsolódó projekt kidolgozására. Több mint 300 pályázat közül a Mi pályamunkánk bekerült a legjobb kiemelt 12 közé. Az ünnepélyes eredményhirdetésre május 5-én került sor Budapesten. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a mi hősünket Herczegné Mayer Ilonát országosan is ismertté tehettük. Köszönet a pályázat készítőinek: projektötlet: Dénesné Szak Andrea, videó film készítői az iskolai színjátszó csoport tagjai, technikai segítőnk: Papp József. 11 másik nyertessel együtt részt vehetünk júniusban Lakiteleken egy 3 napos tréningen.

Dénesné Szak Andrea

Április

Közlekedésbiztonsági foglalkozás

2015. április 24-én megtartottuk a közlekedésbiztonsági foglalkozást. Az előkészületekben megrendeltünk közlekedési táblákat, valamint beszereztünk két egyensúlyozó készletet és két szemüveget, mely az alkoholos és kábítószeres befolyást imitálja. A szülőket 2. 3. és 4. évfolyamról hívtuk. A program rövid ismertető után filmvetítéssel kezdődött, melyben a kerékpáros közlekedés legalapvetőbb szabályaival ismerkedhettünk meg. Ezt követte a közös tesztírás. A teszteket a 2. illetve 3-4. évfolyamon értékeltük, közösen megbeszéltük. A délutánt a gyakorlati rész követte. Négy állomást állítottunk össze. Csapatok szervezése után elindultunk az állomások helyszíneire, melyet a csapatok forgó színpad szerűen egymás után teljesítettek.

Hegyeshalmi Csaba

Hulladékgyűjtés a Föld napja alkalmából

Április 22-én iskolánk tanulói, immár hagyományosan megtisztították Községünk központját a különböző típusú hulladékoktól. Az osztályok, az osztályfőnökük vezetésével, a polgármesteri hivataltól indulva szemeteszsákokkal felszerelkezve indultak a négy égtáj felé. A Hunyadi utcát az első és második osztály tanulói tisztították meg az orvosi rendelőig. A postáig a harmadik és a negyedik osztályosok szorgoskodtak. A 7.-8. osztály a Kassai Fogadóig gyűjtötte a hulladékot. Az 5.- 6. osztály pedig a vasboltig gyűjtötte a hulladékot. Nagy lelkesedéssel, végül tíz nagy zsák szemetet és hulladékot gyűjtöttek tanulóink. Közös fotózással zárult a hulladék gyűjtés a Föld napja alkalmából.

Zádor Tibor

Sikerek a szavalóversenyen

A Kaposvári Kistérségi Közkincs Egyesület szervezésében került sor április 11-én a 3 fordulós szavaló verseny döntőjére Somogyjádon. Nagyon szép volt számunkra ez a nap, mert 2 tanulónk is első helyezést ért el a korcsoportjában. Szabó Adrienn 7. osztályos tanuló és Szombathelyi Tenke 4. osztályos tanuló bűvölte el versmondásával az 5 tagú zsűrit. Felkészítőtanáraik: Dénesné Szak Andrea és Horváthné Papp Mária voltak.

Dénesné Szak Andrea

Hevesy György Megyei Kémia Verseny

A TIT rendezésében március 28-án mi is versenyeztünk.
Eredményeink:
7. évfolyam:
Mázsát Tamás 8. helyezés, Szabó Adrienn 10. helyezés.
8. évfolyam:
Szombathelyi Szinta 10. helyezés. Gratulálunk a szép eredményért!

Jakab Márta

Somogyország kincsei projekt

Iskolánk a kadarkúti Jálics Ernő Általános Iskolával közösen részt vett a TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0073 pályázatára készített Testvériskolai Projektben. Az együttműködésünk egy évig tartott 2014 januárjától 2015 januárjáig. A programban iskolánkból 20 6. és 7. osztályos diák és 4 pedagógus vett rész: Filáné Varga Éva, Kalocsainé Pintér Mónika, Csermann Sándor és jómagam, Dénesné Szak Andrea.
Beszámoló megnyitása.

Dénesné Szak Andrea

Március

Logo programozó verseny

"""" Miovecz Máté 5.o és Csordás Gergely 5.o tanulók bejutottak a Logo programozó verseny megyei fordulójába. Máté nagyon jó teljesítménnyel az 5-6. osztályos korcsoportban továbbjutott az országos döntőbe, ami április 11-én lesz az ELTE informatika tanszékén.

Fila Gyula

Tehetségkutató Verseny

Kadarkúton március 27-én voltunk a Tehetségkutató Versenyen. Idén inkább egyéni fellépőkkel indultunk vers és prózamondó, hangszeres szóló, valamint hangszeres kamara kategóriákban. A következő nagyon szép és büszkeségre okot adó eredmények születtek:
Klasszikus zene hangszeres szóló:
Zongora: Mező Lili arany minősítés, Tóth Laura arany minősítés.
Furulya: Dávidházi Emese ezüst minősítés, Oroszlán Vivien 3. osztályos tanuló a felsősök versenyében ezüst minősítés.
Fuvola: Szabó Adrienn arany minősítés.
Dráma
Versmondás: Csordás Gergely arany minősítés, Szabó Adrienn ezüst minősítés.
Gratulálunk a szép eredményhez a gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak is.

Kalocsainé Pintér Mónika

Ifjúsági Hangverseny-sorozat

Az Ifjúsági Hangverseny-sorozat 2 és 3. előadásának felcserélése miatt február 16-án a pécsi Philharmonic Brass rézfúvós kvintettet hallhattunk. A gyerekek megismerhették a hangszereiket (trombita, kürt, tuba),azok megszólaltatását, hangjuk jellegzetességét, valamint az általuk bemutatott filmzenéket. Ezek között volt ismert rajzfilm zene a kisebbeknek, valamint a nagyobbaknak pl. A Karib tenger kalózai c. film népszerű zenéje, amely nagy sikert is aratott.
Március 30-án Zongora virtuóz címmel Balog József zongoraművész mutatta be virtuózitását Lakner Tamás moderátor segítségével, valamint néhány avatott és kevésbé avatott gyermek hallgató segítségével. A nemzetközi hírű művész Liszt, Chopin műveiből válogatott bámulatba ejtő nehézségű darabokat és Mendelssohn Nászindulójának átiratával a mű kaposvári ősbemutatójának is részesei lehettünk. A gyerekek hatalmas tapssal köszönték meg az izgalmas előadást. Folyt. köv. a jövő tanévben.

Kalocsainé Pintér Mónika

Víz világnapja és Sportnap

A tavasz és a jó idő beköszöntével iskolai kirándulást szerveztünk március 23-án délután, amit összekötöttünk a Víz Világnapjával. Célállomásunk a Tanár-hegy volt, melyet tanulóink három útvonalon érhettek el. A rövid és a középső távot az alsó tagozatosok választották, a felsősök a hosszú távon értek fel a hegyre. Két osztályunk extra hosszú távot teljesített, ők a kirándulás célpontját megkerülve érkeztek vissza az iskolához. A megérkezést követő rövid pihenő után sorversennyel, focival, tollaslabdával folytatódott a szabadtéri program. 1992 óta minden évben március 22-én a Víz Világnapját ünnepeljük. Ezen a napon a víznek az életünkben betöltött fontos szerepére figyelünk. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket és a Föld vízkészletét. Felsős tanulóink Jakab Márta tanárnő segítségével, – mobil laboratóriumban - megvizsgálták a Kapos folyó vizét. A gyaloglás és a sok játék után mindenkinek jól esett az uzsonna, ami zsíros és lekváros kenyér volt üdítővel. Kellemes élményekkel, vidáman indultunk vissza az iskolába.

Pápai Gáborné

Március 15.

Sakk diákolimpia

Február 28-án zajlott Balatonlellén a megyei egyéni sakk diákolimpia, melyen iskolánkból hét fő vett részt ( Tóth Áron, Gavallér Bogát, Miovecz Máté, Csordás Gergely,Tóth Martin, Biczó Dávid, Gyurka Dániel). Szép eredményt ért el Gavallér Bogát 4.o. tanuló , megyei harmadik helyezett lett, a többiek a középmezőnyben végeztek. A csapatversenyre március 10-én Fonyódon került sor, ott a felsős fiúk megyei 4. helyezést, az alsós fiúk ötödik helyezést értek el , ezen 8. versenyzőként részt vett Schvicz András is.

Miovecz János

Február

Farsang

Hagyományainkhoz híven idén is farsangi mulatságot tartottunk a tornateremben. 4 óra előtt már szép számmal gyűltek össze az érdeklődő szülők és családtagok. A folyosón jelmezbe öltözött gyerekek várták izgatottan, hogy a zsűri és a közönség megcsodálhassa őket. A kicsik közül többen egyéni jelmezbe bújtak. Az osztályok egy része csoportos produkcióval rukkolt elő. Tombola is volt, sok gyereknek okozva örömet. A Szülői Közösség tagjai finomságokkal leptek meg mindenkit. A farsangi mulatság discóval zárult. Kicsik, nagyok egyaránt jól érezték magukat.

Kadaravek Judit

Sportnap

A téliesre forduló időjárás miatt a következő sportnap programját módosítottuk. A lehullott hó mennyisége lehetővé tette a hóemberépítést. Minden osztály előkészült a műalkotások elkészítéséhez. Hoztak magukkal seprűt, lábast és sárgarépát. A diákok nagyon élvezték, hogy végre van hó. Eleinte nehezen indult a munka, de később mindenki belelendült az alkotásba. Bár nem volt túl hideg, de azért elkelt a réteges ruha az olvadó hó miatt. A hóemberépítést követően forró csokoládé várta a gyerekeket. Minden osztály megcsodálta a másik csapat műremekét. Kipirult arccal és élményekkel telve tértek haza tanulóink.

Dénesné Szak Andrea

Leleményes (H)ősök pályázat

Leleményes H(ősök)bemutató

Leleményes hőseink videó

Január

A Magyar Kultúra Napja

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegének megírását. Ennek emlékére 1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Ezen a napon különböző rendezvények emlékeztetnek bennünket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra. Január 22-e jó alkalom arra, hogy felidézzük Kölcsey Ferenc alakját és a kort, melyben „jelszavaink valának: haza és haladás.” Iskolánkban az idei tanévben is egy rövid műsor keretében ismerkedhettünk meg a Himnusz keletkezésének történetével. A megemlékezést, melyet az 5., 6. osztályos médiaszakkörösök szerveztek, az iskolarádión keresztül hallgathatták meg a tanulók.

Schell Zsuzsana

Terem-tájfutás

Január 12-én ismét megrendeztük iskolánkban a terem-tájfutást. A verseny célja volt a tájékozódó képesség fejlesztésén túl a sportág megismertetése, megszerettetése. A pályát Hegyeshalmi Csaba állította össze a Somogy Megyei Tájfutó Szövetség segítségével. Ők rendszeresen közreműködnek abban, hogy ezzel a sportággal is színesebbé tegyük a sportdélutánokat. A rendezvénybe valamennyi dákunkat és kollégánkat is bevontuk. Először a felső tagozatosok bolyongtak az épületben, hiszen számukra nehezített körülményekkel (az egész épületben, több szint érintésével) állították össze a pályákat. Délután három órától az alsó tagozatosok vehették birtokba a tornatermet, és kereshették nagy igyekezettel az elrejtett pontokat.

Részletes beszámoló

December

Karácsonyi ünnepély

Iskolánkban hagyomány, hogy a 4. évfolyamos tanulóink a karácsonyi műsor fő szereplői. Idén sem volt ez másképp, szép műsorral mutatkoztak be a szeretet ünnepére való megemlékezésünk alkalmából. Zenei téren a „csapat” idén is kiegészült, egyrészt az iskolai énekkar és iskolánk pedagógusai, valamint külsős erősítésként gitár játék és női énekkar járult hozzá az ünnepi műsor meghitt hangulatához, sikeréhez.

Miovecz János

Színház

December 16-án színházba látogattunk el az 5. és 6. osztályosok közül 27 fővel. A Légy jó mindhalálig című musicalt tekintettük meg, melynek főként gyerekek voltak a szereplői. Izgatottan vártuk az előadást, mivel tudtuk, hogy iskolánk egyik diákja, Csete Gergő is szerepet kapott benne. Többek meglepetésére Török János szerepében pedig a televízióból is ismert Puskás Petit láthattuk. Tavasszal újra színházba megyünk, akkor az Ajnácska című darabot fogjuk megnézni.

Schell Zsuzsana

Iskolagyűlés

k

2014.12.13-án ismét Iskolagyűlést tartottunk a tornateremben. A gyűlésen részt vettek a felső tagozat diákjai, tanárai és az iskola vezetése. A tanulók osztályonként összegyűjtött kérdéseire, észrevételeire, - az előző iskolagyűlés óta keletkezett - problémáira Miovecz János iskolánk igazgatója és Velnerné Stark Rózsa igazgatóhelyettes válaszolt. Eredményként, a 8. osztályosoknak köszönhetően, januártól péntekenként is szólni fog az iskolarádió és a második félévtől kézilabda szakkör indul. Az iskola vezetése ígéretet tett a felmerült problémák átgondolására és a lehetőségekhez mérten azok megoldására.

Kadaravek Judit

Baleset megelőzési-, közlekedési ismeretek

2014. 12. 08-án baleset megelőzési-, közlekedési ismereteiket bővíthették az alsó tagozatos tanulók. A Kaposvári Rendőrkapitányság szakemberei előadást tartottak a kerékpáros közlekedés szabályairól. Kérdéseket tettek fel a gyerekeknek a kötelező tartozékokkal és a szabályos közlekedéssel kapcsolatban, majd korrigálták a gyerekek válaszait. Ezután a tanulók ügyességi pályán mutathatták meg milyen új ismereteket szereztek, továbbá hogy kinek-kinek mennyire megy már a kerékpározás. A 3. és 4. osztályosok közlekedési tesztet tölthettek ki.

Kadaravek Judit

Sportdélután

December 15-én, egy hétfői napon újabb sportdélutántól volt hangos az iskola. A felsős tanulók négy helyszínen próbálhatták ki ügyességüket, erejüket. Először az osztályokon belül csapatokat alkottak a diákok, majd következhetett az egymás elleni kosármeccs. A következő állomáson a tornatermi mászófalon kellett végigmenniük a versenyzőknek. A folyosón két próbatétel is várt rájuk: egyrészt kötélhúzással döntötték el, hogy melyik csapat az erősebb, másrészt hokiütővel kellett labdát gurítaniuk az ellenfél kapujába. Végül Csaba bácsinál a judo tudásukat fejleszthették a gyerekek a játékos küzdelmek során.

Beszámoló a sportdélutánról

Tehetségpont

Iskolánk nemrég pályázott két olyan címre is , melynek „birtoklása” nem jár közvetlen anyagi forrással, ugyanakkor egy államilag garantált minőségjelző. Ebben az évben újból elnyertük az Ökoiskola címet, mely három évre szóló programot is takar, ami elsősorban a fenntarthatóság pedagógiájára épül, kiemelt hangsúlyt kapva a környezeti nevelés programja. Ettől a tanévtől új címként jogosultak vagyunk használni a Tehetségpont címet is. Ennek való megfelelés komoly tehetségfejlesztést is jelent, mely részben eddig is folyt iskolánkban, de e cím birtokosaként többlet munkát, szélesebb tevékenységet és nagyobb odafigyelést is jelent a pedagógusok részéről. A címek birtokosaként nagyobb esélyünk nyílik a jövőben célzott pályázati források elnyerésére.

Miovecz János

November

8. osztályosok központi írásbeli vizsgája

Tájékoztató a középfokú beiskolázás központi írásbeli vizsgáiról

A magyar labdarúgás napja

1993 óta minden év november 25-én a magyar labdarúgás napját ünnepeljük. 1953. november 25-én a magyar labdarúgó „Aranycsapat” a londoni Wembley-stadionban 6-3 arányban legyőzte az angol válogatottat. Iskolánk is megemlékezett a sporttörténeti győzelemről. Szerda délután osztályok közötti leány és fiú focibajnokságot szerveztünk alsó és felső tagozatos tanulóinknak. Először a felső tagozatosok, majd az alsósok mérték össze ügyességüket. A meccseket tetszetős támadások, gólhelyzetek, kapufák, sikeres és kevésbé sikeres védekezések és jó egyéni teljesítmények jellemezték. A felsősök közül a 8. és 6. osztályos fiúk és lányok kapuját nem sikerült elégszer bevennie az ellenfélnek a győzelemhez. A csapatok teljesítményét és játékkedvét fokozta a szurkolók lelkes biztatása. A mérkőzések szünetében a felsős tanulók megnézték a Magyar gólok című filmet, az alsósok pedig az Ebadta focista és a Nagypályás kiskutyák című filmeken szórakozhattak. Eredmények

Pápai Gáborné

Hunyadi-nap

A Hunyadi-nap keretében érdekes előadást hallhattak a diákok „Utazás a Naprendszerben” címmel a Partiscum Mobil Planetárium közreműködésével. A program során a diákok egy- teljes kupolás- rövidfilm segítségével végiglátogatták a Naprendszer bolygóit, megismerhették ezek jellegzetességeit, fizikai paramétereiket, sőt néhány bolygó felszínére „le is szállhattak”.Tanulmányozhatták az égbolt nevezetes csillagképeit is, megtudhatták, milyen szabad szemmel észlelhető objektumok, bolygók, galaxisok, csillagködök láthatók az égbolton. A planetáriumi programmal párhuzamosan Cey-Bert Róbert Gyula előadása során elevenedett fel a Hunyadiak korának egy–egy érdekes epizódja, valamint a világutazó beszámolt burmai őserdei élményeiről is, melyet a gyerekek nagy érdeklődéssel hallgattak. Valamennyi osztályban a tanulók életkori sajátosságaiknak megfelelő történeteken keresztül ismerkedhettek meg Hunyadi János életével, családjával, jelentős történelmi tetteivel. Vetélkedők során a csapatok vidám hangulatban -török és reneszánsz zenei aláfestéssel- sok érdekes feladatot oldottak meg /pl. sakktábla, puzzle, totó, titkos írás, szókereső/. Fantáziarajzot készítettek Vajdahunyad váráról, majd a nándorfehérvári diadalról szóló animációs film zárta az osztályok történelmi kalandozásait.

Miovecz János / Schell Zsuzsana

Felhívás

Támogasd szavazatoddal az iskolai könyvtár állományát! Kattints az alábbi hivatkozásra, keresd a fotópályázatot a képek menüből és szavazz a „Maximból a maximumot” című képre!
www.facebook.com/maximkonyvkiado
"Like"-old az oldalt, és szavazz a képre!

Téli barangolás

Iskolánk 15 tanulója két kísérő tanárral egy TÁMOP-os pályázat keretén belül részt vett november közepén egy nyelvi kalandozással egybekötött kiránduláson. Az úti cél a szomszédos országok megismerése és a történelmi ismeretek bővítése volt. A kirándulás során felfedeztük Sopron, Nagycenk, Bécs és Pozsony szépségeit és látnivalóit. Szakavatott idegenvezetőktől nagyon sok érdekességet is megtudhattunk. A tanulás mellett maradt idő a szórakozásra is. Kipróbáltuk a Práterben működő óriáskereket, néhányan a szellemvasúton szereztek maradandó élményeket. Az eső ellenére Európa legrégebbi állatkertjét is megnéztük. Kuriózumnak számított a HARRER csoki gyárban tett kóstolással egybekötött látogatás is. Több mint 40 féle csokiból kóstolhattak a csoki-fanok. Nagy benyomást tett ránk Fraknó vára, ahol egy élvezetes kastélytúrán vehettünk részt. Bár szellemekkel nem találkoztunk, de Európa legnagyobb fegyver gyűjteményét megcsodálhattuk. A kirándulás során megismerkedhettek az osztrák és a cseh kultúrával, építészettel és láthatták diákjink, hogy a helyiek hogyan készülődnek a közelgő adventi vásárra.

Dénesné Szak Andrea / Filáné Varga Éva

Ifjúsági Hangverseny

Az Ifjúsági Hangverseny –bérlet 1. előadását hallhattuk2014. november 12-én a Szivárvány Zeneházban. Az iskolából 26 tanuló jelentkezett erre az érdekes koncert sorozatra. Elsőként a Pécsi Szimfonietta zenekar lépett fel. Műsoruk címe: Szimfonikus varázslatok. A zeneművekben bemutatták, hogy milyen módon jelennek meg egyes karakterek, gondolatok, különböző hangulatok a zenében. Betekintést kaptunk a zeneszerzők munkájába is a műsorvezető , Lakner Tamás humoros, érdekes magyarázata által. A gyerekek élőben láthattak és hallhattak sokféle hangszert, az őket megszólaltató zenészeket és megfigyelhették a karmestert is munka közben. Januárban kíváncsian várjuk a 2. előadást.

Kalocsainé Pintér Mónika

Töklámpás verseny

November elején töklámpás készítő versenyt hirdettünk a tanulóknak. A szülők is támogatták a rendezvényünket, és sok ötletesen kifaragott tököt állítottunk ki a bejáratnál. Ebben az évben sok diák az alkalomhoz illő jelmezt és sminket is viselt. A tanulók egy játékos vetélkedőn vehettek részt, ahol ruhát készítettek wc-papírból, csukott szemmel próbálták a fekete macska elveszített farkát  a helyére tenni, és almát halászni szájjal a vízből. Mindenki jól szórakozott, kellemes élményekkel távozott.

Filáné Varga Éva és Jakab Márta

Október

Megemlékezés az 1956-os forradalomról

Október 23-áról minden évben megemlékezünk, így történt ez ebben a tanévben is. Az 5. és 6. osztályos tanulók közül 16-an vettek részt az ünnepi műsorban. Még nem tanultak az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, ezért kicsit nehezebb dolguk volt. A szabadságvágy és a hazaszeretet gondolata köré épült fel a műsor, amely a „Maradj hűséges a földhöz” címet kapta. A zenei részleteket pedig az 56 csepp vér című musicalből válogattam, Balogh Péter közreműködésével. Hetekkel az esemény előtt rendszeresen próbáltunk a gyerekekkel, akik az előadáson igazán beleélték magukat a játékba. Két volt tanítványunk, Kozák Cintia és Tölli Regina szereplése is emelte az est fényét.

Schell Zsuzsana

Őszi Játszóház

Megyei Diákparlament

2014. október 14-én részt vettünk a Megyei Diákparlamenten. Iskolánk Furián Aletta 8. osztályos tanulót, a DÖK elnökét delegálta. Az Agórában megrendezésre kerülő eseményen 81 küldött vett részt a megye különböző általános iskoláiból, szak-, és szakközépiskoláiból, gimnáziumaiból és kollégiumaiból. A szavazatszámláló bizottság és a jegyzőkönyv hitelesítők megválasztása után került sor az előzetesen kiküldött és az iskolákban megtárgyalt témák megbeszélésére. Ezek a témák a következők voltak:
1. Tanulási tapasztalatok és lehetőségek
2. Diákönkormányzatok működési tapasztalatai, jogainak érvényesülése
3. Intézményi szinten megjelenő, de ezt meghaladó jelentőségű kérdések
A hozzászólások után az Országos Diákparlamenten megyénket képviselő tíz küldöttjének megválasztására következett, akik november végén Székesfehérvárra utazhatnak.

Kadaravek Judit

Kézműves-nap

A Somogy Megyei Népművészeti Egyesület mestereinek műhelyeiben alkothattak diákjaink, tanáraink október 10-én délután iskolánkban. A pillangók és labdák nemezelését Farkas-Túri Enikő, a kötélverést Farkas Gergely a népművészet ifjú mesterei tanították. Noé Kornélia népi iparművésznél mézeskalácsot lehetett díszíteni. Falusiné Terjék Éva népi iparművésznél korongozni lehetett. A kitartóak a hosszas várakozás után elégedetten gyönyörködtek agyagedényeikben. Rostás Klára bőrművesnél szebbnél szebb karkötők és kulcstartók készültek. A felsősöknek mindezeken kívül lehetőségük volt fafaragásra is. Gosztonyi Zoltán a népművészet mestere és Jakab Zsolt faragó vezette a foglalkozásokat. A mesterfogások mellett a türelmes várakozást is tanulni kellett, de megérte!

Mioveczné Kóródi Anikó

Október 6-i ünnepség az iskolában

A hagyományokhoz híven ünnepi műsorral emlékeztünk az aradi vértanúkra október 7-én. A műsorban a 8. osztályon kívül közreműködtek a színjátszó szakkörösök és az 5. osztályos drámások is. Az iskola tornatermében idéztük meg őseink szellemét és hívtuk fel a figyelmet arra, hogy milyen fontos a haza szeretet napjainkban is.

Dénesné Szak Andrea

Somogyország projekt

Az idei évben már több közös programban is részt vettünk a Somogyország projekt keretén belül a kadarkúti iskolával együtt.

Október 4. szombat - Túra

Ismerd meg Somogy megyét túra keretében ellátogattunk a zsippói Madárparkba, délután pedig a bőszénfai szarvasfarmra. Az időjárás kegyes volt hozzánk, így lehetőségünk volt egy traktoros túrára is a szarvasok birodalmában. A gyerekek az állatsimogatóban „élet közelből „ érezhették a vadállatok veszélyes oldalát is. Vidám hangulatban, kellően elfáradva tértünk haza.

Somogy együttes műsora

Egy órát töltöttünk el Kadarkúton a művelődési házban, ahol a Somogy együttes előadását tekintettük meg. Az együttes tagjai beavattak minket a népi hangszerek világába, megismerkedtünk a somogyi népviselettel és ízelítőt kaphattunk a somogyi népkincsből. A Somogy táncegyüttes vezetőjének előadásában gyönyörködhettünk a férfi szólótáncok lépéseiben. Közös táncolással zárult a program.

Dénesné Szak Andrea

A Magyar Diáksport Napja

2014. október 3-án iskolánk is csatlakozott az országosan meghirdetett " A Magyar Diáksport Napja " programhoz. Mi a következő programokkal színesítettük diákjaink péntek délutánját: Az iskolánk énekkara tartott egy kis bemutatót. Ezt követte a közös bemelegítés majd a 2014 méteres futás, melyet a faluban mértünk ki. A füves focipályánkon 100 méteres távon versenyeztek a tanulóink évfolyamonként és nemenként külön. A versenynek: ki a leggyorsabb az iskolában elnevezést adtuk, melyet oklevéllel is megerősítünk. Újdonság volt a négyütemű fekvőtámasz verseny, melyet az egész iskola osztályonkénti bontásban végzett.

Hegyeshalmi Csaba

Szeptember

Kutatók éjszakája

Szeptember 25-én a Kutatók Éjszakájára mentünk a Munkácsy Mihály Gimnáziumba. Mikor odaértünk az aulában gyülekeztek a különböző iskolából jött versenyzők. Miután megkaptuk a menetleveleket a programszervező köszöntött minket. Ezután következett egy műsor, ami Szicíliáról szólt. 3 csoportba rendeződve indultunk a terembe. Mikor az első feladathoz értünk a „zártosztályban” ismertették a szabályokat. Nagyon kreatívan lettek kitalálva a feladatok. Kissé nehezen indultunk, de amikor rájöttünk egy-egy megoldásra éreztük, hogy nem mindegyik olyan nehéz csak logikusan kell gondolkozni hozzá. Innentől kezdve már kicsit könnyebben mentek a dolgok. Külső helyszínként a Rippl Rónai múzeumba mentünk, ahol Somogy élővilágával bővíthettük tudásunkat. Élvezetes volt a múzeumi kiállításokat nézegetni, visszaérve a termeket keresgélni a nagy iskolában, jegyzetelni az előadásokon és főleg együtt gondolkozni. Este fáradtan, de élményekkel gazdagan indultunk haza.

Balogh Krisztina és Kasza Rebeka 7.o

Látványos kémia

Ez a program az Egészségügyi Főiskola kémiai laborjában volt. Különböző oldatok(tej,gyümölcslé stb.) kémhatását vizsgáltuk univerzál indikátorral, majd ezüsttükör-próbát végeztünk, végül kémikus kertet készítettünk főzőpohárban. Egy másik laborban analitikai kísérletet néztünk. Rajzoltunk mikroszkóppal vizsgált baktériumokat is,ajándékba tollat, jegyzetfüzetet, mappát kaptunk.

Jakab Márta

Papírgyűjtés

Jó hangulatú papírgyűjtésen vettünk részt szeptember 26-án. Immár hagyományosnak tekinthető a minden év elején megrendezésre kerülő papírgyűjtés. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Szülőknek, Nagyszülőknek, Rokonoknak, Ismerősöknek akik a hozott papírral és munkájukkal hozzájárultak az osztályok bevételéhez. Ez az összeg is az osztálypénzt gyarapítja, melyeket különböző programokra fordítunk. Összesen: 9400kg papírt és 1730kg kartont sikerült összegyűjteni.

Osztály 1.o 2.o 3.o 4.o 5.o 6.o 7.o 8.o
Papír 713kg 784kg 877kg 1255kg 1860kg 1178kg 1185kg 1548kg
Karton 0 42kg 33kg 435kg 531kg 190kg 63kg 436kg

Hegyeshalmi Csaba

Őszi túra

2014. 09. 19-én, kirándultunk a Tanár-hegyre. Tanulóink három útvonal közül választhattak: S-es ( 2 km), M-es (4 km) és XL-es ( 7 km) túrán vehettek részt. Az alsó tagozatosok a legrövidebb úton mentek, a felsősök nagy része pedig a leghosszabb útvonalat választotta. A Tanár-hegyen a kiérkezők rövid pihenő után fociztak, tollaslabdáztak, kergetőztek, diót, mogyorót és őszi terméseket gyűjtöttek. A gyerekek a szabadban fogyaszthatták el az uzsonnájukat, ásványvízzel és zsíros kenyérrel kínáltuk őket.

Kadaravek Judit

Tájékoztató a mindennapos testnevelésről

Az iskola a nappali rendszerű iskolai oktatásban azon osztályokban, ahol közismereti oktatás is folyik, megszervezi a mindennapos testnevelést heti öt testnevelés óra keretében, amelyből legfeljebb heti két óra
a) a kerettanterv testnevelés tantárgyra vonatkozó rendelkezéseiben meghatározott oktatásszervezési formákkal, műveltségterületi oktatással,
b) iskolai sportkörben való sportolással,
c) versenyszerűen sporttevékenységet folytató igazolt, egyesületi tagsággal rendelkező vagy amatőr sportolói sportszerződés alapján sportoló tanuló kérelme alapján a tanévre érvényes versenyengedélye és a sportszervezete által kiállított igazolás birtokában a sportszervezet keretei között szervezett edzéssel váltható ki.

Miovecz János igazgató

Augusztus

Tanévnyitó ünnepély

Augusztus 31-én vasárnap 17 órakor tartottuk tanévnyitó ünnepélyünket. A hagyományoknak megfelelően a 8. osztályosok vezették be az elsősöket. Kasza Rebeka köszöntője után a kis elsősök verset mondtak, majd a felsősök részéről Szabó Adrienn mondott búcsút a vakációnak. Miovecz János iskolánk igazgatója köszöntötte a résztvevőket, tájékoztatást adott az új tanév programjáról, és az elsősöknek emléklapot adott át. 12 tanuló vehette át a Sió rajzpályázatán nyert iskolatáskát. A tanévnyitón sok szülő és hozzátartozó is jelen volt.

Fila Gyula

Kassai lovasíjász- tábor

Ezen a nyáron is részt vehettek tanulóink a Kassai lovasíjász- táborban júliusban és augusztusban egy-egy hetet. Minden nap a Faluház előtt gyülekeztünk és biciklivel indultunk a Kassai birtokra (Csaba bácsi, ill. az én felügyeletemmel). A reggel i feladatkiosztás után a gyerekek ellátták az állatok körüli teendőket és kezdődhetett a délelőtti lovas foglalkozás( akadálypálya, lovasíjászkodás, tereplovaglás, military pálya, íjász foci, stb…). Ezután érkezett el az ebéd elkészítésének ideje saját kezűleg. Sütöttek húst, halat, gyúrtak tésztát, készítetek pizzát, marhapörköltet. Kis pihenés után kezdődött a délutáni lovas foglalkozás, majd ennek végeztével indultunk haza biciklivel.

Kalocsainé Pintér Mónika

Július

Forma-1

Július 25-én harminc diák - három pedagógus kíséretével- ellátogatott a Hungaroringre, ahol megtekinthettük a Forma -1 es szabadedzést. Nagy élmény volt ez a diákok számára annak ellenére, hogy a szabadedzés viszonylag simán lezajlott, mivel nem volt nagy tétje, így nem is lehettünk tanúi különösebb rendkívüli eseményeknek- nem úgy, mint másnap az időmérő versenyen vagy magán a versenyfutamon. A részvétel az Erzsébet program keretében zajlott, így a diákok minimális anyagi ráfordítás mellett juthattak el a Hungaroringre, ahol ebédet is kaptak, valamint egy úti csomagot, hogy a hazafelé vezető úton is legyen mit falatozni. Az időjárással szerencsénk volt, az utazás viszont hosszúra sikeredett a közlekedési viszonyok miatt.

Miovecz János

Táborozás Balatonfenyvesen

A Somogyország kincsei pályázat keretében 19 kaposmérői tanuló 4 kísérő tanárral együtt táborozott a kadarkúti diákokkal Balatonfenyvesen. Első nap megnéztünk egy bivalytanyát, a vörsi tájházat és délután háromra értünk a balatonfenyvesi táborba. Szerencsére ekkor még az idő nekünk kedvezett és egy jót fürödtünk a Balatonban. Másnap Keszthelyen múzeumokat látogattunk és hajókáztunk a tavon. A nap zárásaként még fürödtünk egyet. A következő két napot a táborban töltöttük, ahol színes programok és vetélkedők vártak a gyerekekre. Sajnos az idő elromlott így a további balatoni fürdőzés elmaradt. Pénteken délelőtt megnéztük Balatonszárszón a József Attila múzeumot. A rossz idő miatt a zamárdi kalandpark helyett a kaposvári Virág fürdőben fejeztük be programunkat. Mindenki sok élménnyel gazdagodva tért haza.

Filáné Varga Éva