Partnerschule

Testvériskolánk - Nürnbergben jártunk

A kaposmérői Hunyadi János Általános Iskola már régóta tervezi testvérkapcsolat kiépítését német vagy osztrák iskolával. Hosszú keresgélés után, személyes kapcsolat révén bukkantunk rá a nürnbergi (Dél-Németország, Bayern tartomány) Julius Leber Grund- und Hauptschule nevű általános- és szakiskolára, amely érdekelt ebben. A kapcsolat felvétele 2002 tavaszán kezdődött, ami a diákok által lebonyolított intenzív levél és e-mail-váltásnak köszönhetően egyre szorosabbá vált. 2002. novemberben ismerkedő látogatásra invitáltuk a német tanintézet 3 pedagógusát, akik ennek szívesen eleget is tettek. Iskolánk vezetősége, valamint a német vendégek által folytatott beszélgetések során már körvonalazódott a diákcsereprogram lehetősége. Ennek keretében a kaposmérői iskola 16 felsős diákja számára nyílt lehetőség arra, hogy jutalomból 2003. május elején 1 hetet eltöltsön Nürnbergben. A magyar gyerekek Hanzel Ágnes és Szalai Péter német nyelvtanárok kíséretében érkeztek vendéglátóikhoz. A diákokat vendégcsaládok szállásolták el, ellátásukról a vendégcsalád és az iskola gondoskodott. Az utazás fedezetét pályázati pénzekből oldották meg. A magyar tanulók az iskolában órákat látogattak és közös testnevelés órán is részt vettek. A német iskola Szülői Munkaközössége grillpartit rendezett vendégeinek, akik megkóstolhatták a hamisítatlan nürnbergi sültkolbászt. A kaposmérői diákok idegenvezető kíséretében megismerkedtek Nürnberg látnivalóival, jártak az állatkertben, ami területét tekintve a 2. legnagyobb Németországban. Az itteni Delfináriumban fókák és delfinek által bemutatott showműsorban gyönyörködhettek a gyerekek. Felkeresték az IMAX mozit, ahol egy 3 dimenziós filmet néztek meg, jártak az ambergi élményfürdőben, a pottensteini cseppkőbarlangban és kipróbálták a nyári bobot. Felejthetetlen élményekkel gazdagodva tértek haza a magyar gyerekek, akikhez a viszontlátogatás keretében 2004. őszén érkeznek a német diákok.

Hanzel Ágnes

 

Nürnbergi diákok látogatása Kaposmérőben

 

A német testvériskola 9 diákja és az őket kísérő 2 pedagógus idén ősszel viszonozta a látogatást, szeptember 19-23-ig tartózkodtak Kaposmérőben.

A program összeállításánál figyelembe vettük a partneriskola kérését, ezért sor került egy budapesti városnézésre, kirándulást tettek a Balatonra és ellátogattak egy élményfürdőbe is. Természetesen emellett más változatos programok is várták a vendégeket. Az ünnepélyes iskolai fogadás után a nyolcadikas diákok német nyelven mutatták be a vendéglátó intézményt és Kaposmérőt. Ezt követően óralátogatásra került sor, a német diákok közös testnevelés órán mérhették össze erejüket vendéglátóikkal, majd este iskola-diszkóban vezethették le felesleges energiáikat. Kerékpártúrát szerveztek, felkeresték Kassai Lajos íjászt, de nem maradhatott el a kaposvári városnézés sem. A programsorozat egy közeli tóhoz szervezett gyalogtúrával zárult, ahol ki-ki kedve szerint horgászott, szalonnát sütött és focizott.

Az elszállásolás vendégcsaládoknál történt, a magyar diákok német vendégeikkel együtt vettek részt minden programon, mely elősegítette a barátság kialakulását és a nyelvgyakorlást. A programok anyagi hátterét az iskola és az „Együtt a jövőnkért ’95” Alapítvány biztosította.

E pár nap lehetőséget adott arra, hogy a német gyerekek ízelítőt kapjanak a magyar kultúrából, ezáltal bővüljön ismeretük Magyarországról. A színes programok hozzájárultak ahhoz, hogy a vendégek számos élménnyel gazdagodva térjenek haza, ami bizonyára elősegíti a két iskola partneri kapcsolatának további sikeres működését.

 

Kaposmérő, 2004. szeptember 30.

Hanzel Ágnes

 

Kaposmérői diákok Nürnbergben 

 

A kaposmérői Hunyadi János Általános Iskola 11 felső tagozatos diákja számára lehetőség nyílt arra, hogy 2005. június 22-27-ig jutalomból egy hetet eltöltsön a nürnbergi Adalbert Stifter Grund- und Hauptschule nevű partneriskolánkban (Németország, Bayern tartomány). A szállást és az ellátást német családok biztosították, ily módon bepillantást nyerhettünk a német gyerekek hétköznapjaiba.

A német nyelvtanárok, Hanzel Ágnes és Dénesné Szak Andrea célja az volt, hogy a gyerekek az eddig elsajátított nyelvismeretüket anyanyelvi környezetben használják, ezért nyelvi feladatokat oldottak meg. Ezek között szerepelt interjúkészítés a német fogadó diákkal, az állatkertben látható állatok megnevezése, információszerzés a város látnivalóiról és napló készítése a Nürnbergben töltött napokról. Vendéglátóink kívánságunk szerint állították össze a programot, amelyben többek között szerepelt a közös német és testnevelés óra, valamint a nürnbergi városnézés. A Játékmúzeumba is ellátogattunk, ahol  különböző korokból származó játékokban gyönyörködhettünk, a Dokumentációs Központban pedig elénk tárult a város történelmének Hitlerhez kapcsolódó időszaka. Látogatást tettünk a nürnbergi állatkertbe, minigolfban összemérhettük erőnket a vendéglátó diákokkal, a legjobbak érmekkel tértek haza. A hétvégén kirándulást tettünk a Duna partján fekvő, Regensburgba, ami történelmi emlékeinek gazdagságában vetekszik Nürnberggel.

A programsorozatot a Szülői Közösség által szervezett grillparti zárta, ahol megkóstolhattuk a hamisítatlan nürnbergi sültkolbászt.

A németországi kirándulásnak jelentős anyagi vonzata volt, ezért a költségekhez iskolának alapítványa is hozzájárult.

Kis csoportunk fáradtan, de számos élménnyel gazdagodva tért haza.

Iskolánk a 2005/2006-os tanévtől kezdve részt vesz a Comenius program „Iskolai projekt”-jében, ami lehetővé teszi, hogy iskolánk partneri kapcsolata a jövő tanévtől már az Európai Unió támogatásával működjön tovább.

 

Kaposmérő, 2005. szeptember 10.

Hanzel Ágnes

 

A nagy utazás 

A kaposmérői Hunyadi János Általános Iskola támogatást nyert az Oktatási Minisztérium által meghirdetett Socrates/Comenius 1 elnevezésű pályázaton. Iskolánk már több éve testvérkapcsolatot tart fenn a Németországban lévő nürnbergi Adalbert Stifter Grund und Hauptschule-val. Ezt az együttműködést a pályázaton való részvételhez ki kellett bővíteni még egy iskolával, amelyre Olaszországban, Pescantinaban  leltünk rá. A 3 iskola kidolgozott egy 3 évre szóló projektet, amelynek fő célkitűzése a más országban lévő emberek megértése és megismerése volt. Ennek az első állomásként az idén Nürnberg adott otthont.  Az aktuális téma az iskolai élet volt. A közös projekthetet több mint egy hónapos előkészület előzte meg. Ebbe a munkába a 7. és 8. osztályos diákok vettek részt. Ők két hétig az országismereti órákon ismerkedhettek meg a projekt anyagával és Nürnberg városával. Nagyon sok plakátot készítettünk, amelyeken bemutattuk iskolánkat, a magyar diákok órarendjét, szabadidős elfoglaltságaikat, a szakköreinket éppúgy, mint a napközit, a magyar oktatási rendszer felépítését és még sok mást.  Ripotokat,  kérdőíveket készítettek a tanulóink. Jó kommunikációs gyakorlat volt ez számukra, melyet nagy örömmel végeztek. Ezen kívül forgattunk egy videó filmet is egy átlag magyar kisdiák egy napjáról. Ez a kis film nagy sikert aratott a partneriskolák körében. Nem érkeztünk Nürnbergbe üres kézzel.

Tréfás magyar népdalokat, egy kis csárdást és Oláh Ibolya: Magyarország című számát adtuk elő.

Összesen 7 napot töltött 9 diákunk 2 nyelvtanárral Németországban. Nagyon nagy izgalom előzte meg az indulás napját. Mindenki tele volt várakozással, vajon milyen lesz ennyi idegennel találkozni? Hogy értjük meg egymást? November 27-én közel 11 órai vonatozás után megérkeztünk Nürnbergbe egy ifjúsági szállóba, amely a belváros szívében található. Ennél nemzetközibb környezetbe már nem is kerülhettünk volna.  A franciától  japánokig sok nemzet képviseltette magát. A szabadidős programokat nekünk tanároknak kellett megszerveznünk. Igyekeztünk a rendelkezésünkre álló egy hét alatt a lehető legtartalmasabb programot összeállítani. Megnéztük a főtéren található nevezetes templomokat, amelyek közül a Miasszonyunk temploma világhírű. Voltunk a Játék, a Közlekedési és a Nemzeti Múzeumban, egy földalatti börtönben, Albrecht Dürer egykori otthonában, a Hitler által építetett ma már Dokumentációs Központként működő épületben, a hideg ellenére nem hagytuk ki az állatkertet sem, ahol mindenkit lenyűgözött a fóka és delfintréning. Az elutazás előtti estén átélhettük az IMAX moziban a 3D-s filmek varázsát. Emellett természetesen mindennapos vendégei voltunk a világhírű karácsonyi vásárnak, amely estére zsúfolásig megtelt turistákkal. Nagyon sok érdekes dolgot láttunk. Az ott élő  emberek nagy várakozással készülődnek az ünnepekre. Már egy hónappal karácsony előtt feldíszítik otthonaikat és középületeiket. Az utcákon lovaskocsis fogatok, Mikulás ruhába öltözött utcazenészek emelik az ünnep varázsát. Nürnberg igyekszik megőrizni a régi hagyományokat. Szinte minden sarkon lehet kapni kis csizmácskákban forraltbort, sült kolbászocskát, sült krumplilepényt, aszalt gyümölcsökből készült figurácskákat.

A városnézésen kívül részt vettünk óralátogatásokon is. Csoportmunka keretében modern táncot, árnyékszínházat, focit, barkácsolást, sütés-főzést próbálhattak ki a diákjaink. Kis csoportokban bemutatták a hozott anyagot, amelyből egy közös kiállítás készült. Nagyon tanulságos volt összehasonlítani a 3 iskolát. Volt olyan dolog, amiben irigyeltük az olaszokat. Például náluk 3 hónapos a nyári szünet. De amikor megtudtuk, hogy egy tanóra 60 perces, és hogy szerda és péntek délután is van oktatás, nem is tartottuk már olyan rossznak a mi iskolánkat. Az olasz diákokkal egy ismerkedési est keretében mélyült el a kapcsolatunk. Élet közelből ismerhettük meg temperamentumos természetüket.

December 3-án fájó szívvel vettünk búcsút Nürnberg városától. Úgy éreztük egy hét után, hogy szinte már úgy ismerjük a belvárost, mint a tenyerünket, habár néha jól eltévedtünk, mert a helybeliek sem tudnak mindig jól tájékozódni. Örültem, hogy a diákjaink nem akarnak hazamenni. A következő évben Olaszországba látogatunk. Ha lehetőségünk nyílik, akkor még több diákot szeretnénk magunkkal vinni, hogy ők is átérezhessék, milyen érzés Magyarország határain kívül élni, idegenekkel kommunikálni, más népek kultúráját életközelből megismerni. Köszönetet szeretnék mondani kolléganőmnek, Hanzel Ágnesnek, aki a pályázat megírásában és az  előkészületekben  aktívan részt vett, Filáné Varga Éva kolléganőmnek, aki az előkészületeken kívül angol szakos tanárként tökéletesen feltalálta magát minden helyzetben és nemzetközivé tette a kis csapatunkat, az „Együtt a jövőnkért ’95”  alapítványának, amely a gyerekek múzeumi belépőjéhez járult hozzá, a szülőknek, akik támogattak minket mindenben és nem utolsó sorban annak a 9 diáknak, aki minden programot nagy lelkesedéssel végigcsinált és példás magatartásával, munkához való hozzáállásával öregbítette kis hazánk hírnevét.

Kaposmérő, 2005. december 5.

Dénesné Szak Andrea