Augusztus

Iskolakezdés

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

Megszokott közös tanévnyitó ünnepélyünk idén sem lesz. Osztályszintű évnyitóval kezdjük szeptember 1-én 8.00-kor a 2021/2022-es tanévet. Ugyanakkor az elsős tanulóinkat, szüleiket szeptember 1-én 8.15-kor az iskola aulájában szeretnénk személyesen is köszönteni! Kérem, hogy a tanulók -a számukra kijelölt osztálytermekbe- 7.45-ig érkezzenek meg! A 2021/2022-es tanév szeptember 1-vel minden diákunk számára hagyományos módon elkezdődik. Eredményes, gondtalan tanévet kívánok mindenkinek!


Miovecz János

Álláshirdetések

Informatika szakos tanári állás. Az állás 2021. szeptember 1-től tölthető be. Az egy éves határozott idő lejárta után az állás határozatlan idejűvé módosítható. Szolgálati lakás (az iskolával szemben) biztosított.


A részletekről érdeklődni Miovecz János igazgatónál lehet telefonon a 20-3242490 számon.
Cím :Hunyadi János Általános Iskola
7521 Kaposmérő, Hunyadi u. 9.

Miovecz János

Június

""

Hunyadi – diáknap

A tanév utolsó napján tartottuk meg a Hunyadi napot, melyen érdekes programok várták tanulóinkat. 8. és 7. évfolyamosaink VR szemüvegen keresztül a virtuális világba cseppentek. Buborék focival-ami eléggé megerőltető-küzdöttek egymás ellen a nagyobb fiúk és leányok. Alsósaink homokképeket készíthettek, kipróbálták a falmászást, elektromos kisautót vezethettek, népi játékokkal ismerkedhettek meg és hagyományos focival küzdöttek egymás ellen. Napközben a svédasztalon szendvicsek , saját termésű hagyma, bodzaszörp és többféle gyümölcs várta őket, melyet a szülői közösség több tagja kínált fogyasztásra.

Miovecz János

Sportnap

Sportnap keretében biztosítottunk valamennyi diákunk számára aktív mozgást, kikapcsolódást. Az alsósok sorversenyeken vehettek részt, de a judo alapjaiba is belekóstolhattak, lufit hajtogattak számukra illetve arcfestésen is részt vehettek. A felsősök közül jó néhányan a Desedán evezhettek vagy labdarúgásban versenyezhettek, trambulinon ugrálhattak. A versenyek végén kupák, érmék egyéb ajándékok találtak gazdára az Aranyhíd Sport Klub illetve a Tandem SE jóvoltából.

Miovecz János

Csillagpark

A nyolcadik évfolyamos tanulóink fakultatív program keretében ellátogattak a Zselici Csillagparkba június 10-én. Sajnos csak szűkített programban vehettek részt diákjaink, egyrészt technikai probléma illetve a veszélyhelyzet fennállása végett. Az egy órás tárlatvezetésen azonban érdekes dolgokról hallottak illetve figyelhettek meg. A távcsőkupolában megnézhették a 40 centi átmérőjű tükrös távcsövet valamint a Napot fürkésző távcsöveket is. A sors iróniája, hogy aznap Magyarországról éppen részleges Napfogyatkozás volt megfigyelhető, de erről ott lemaradtunk. Kipróbálhatták, hogy különböző égitesteken mennyit mutatna alattuk a mérleg, bepillanthattak a égitestek fényképezésének technikai feltételeibe, megfigyelhették a különböző kiállított meteorit darabkákat. Amatőr videofelvételen láthatták a 2013-as cseljabinszki meteor felrobbanását és közelről megfigyelhették annak kicsi darabkáit is a kiállító vitrinben.

Miovecz János

Nemzeti Összetartozás Napja

Június 4-én a nemzeti emléknapon iskolánk tanulói megemlékezést tartottak a 101 évvel ezelőtti trianoni szerződés során elcsatolt területekről. A megemlékezést -a Himnusz és a Székely himnusz keretei között tartott rövid történeti áttekintést követően- 16 szál szegfű elhelyezésével zártuk a tavalyi évben felállított Trianon emlékműnél. Az elcsatolt területek az alábbiak voltak: Partium, Máramaros, Kárpátalja, Szepes és Árva megye, Felvidék, Csallóköz, Örvidék, Fiume, Muravidék, Muraköz, Drávaköz, Szlavonország, Bácska, Nyugat-Bánság, Kelet-Bánság, Erdély.

Miovecz János

Május

Kirándulás a Kassai Völgybe

A honfoglaló magyarok nyomában

Május 27-én az 5. osztállyal kirándulni mentünk. A történelem tanananyaghoz kapcsolódóan megnéztük a Kaposmérő határában lévő Kassai Lovasíjász Központot. Kassai Lajos elsőként bemutatta nekünk azt a kiállítást, amelyen a népvándorlás korát idéző ruhák, lovasszerszámok és fegyverek láthatók. A völgyben felállított 180 éves jurtában beszélgettünk és kérdéseket tehettünk fel. Részt vettünk egy íjászbemutatón. Nagyon érdekes volt, amikor egyre messzebbről lőtt a célpontra. Nagyon izgultunk, amikor Lajos bácsi kötélen egyensúlyozva lőtte ki a nyilakat. Ezután lovasíjászat következett. A nyereg, a lószerszám és a fegyverek is ősi történelmünket idézik. A nap legjobb része az volt, hogy mindenki lóra ülhetett és kipróbálhatta az íjászkodást is. Nagyon élveztem ezt a napot, sok érdekességet láttam. Most már jobban el tudom képzelni, hogyan éltek és harcoltak őseink, a honfoglaló magyarok.

Miklai Panka Léna 5. osztály

Kalandozás a múltba

Minden annyira szép és izgalmas a Kassai-völgyben! Én csak ámultam és bámultam, amikor bemutatták a produkciókat. Kassai Lajos bácsi kötélen sétálva íjászkodott és bele is talált a célba. Én biztos, hogy lezuhantam volna! Olyat is láthattunk, hogy fejszéket dobált bele fabábukba, majd egyszerre három veszélyes fegyverrel zsonglőrködött. A lovon hátrafelé nyilazva is megmutatta tudását. Persze mi is kipróbálhattuk az íjászkodást. Én egyszer sem találtam célba, de nagyon élveztem, mint ahogy a lovaglást is. A jurta pedig még szebb volt, mint a képeken. A bejárattal szemben található a családfő helye, tőle balra foglaltak helyet a lányok, jobbra pedig a fiúk, ahogy az szokás volt. A jurta tetején látható egy nyílás, amikor égett a tűz, ezen távozhatott a füst. A völgyben őshonos állatokkal is találkoztunk, minket leginkább a mudi és a három kuvasz varázsolt el. Nagyon édesek és barátságosak voltak, végig követték az osztályt. Örülök, hogy eljöhettem erre a kirándulásra, mert nagyon sokat megtudhattam őseink múltjáról.

Bogdán-Szerencsés Kinga 5. osztály

Ju Jitsu bemutató

A Boldogságóra program májusi témája a testmozgás gyakorlása volt: A program keretén belül megtisztelt minket jelenlétével Sensei Csima János, aki a Nihon Tai Jitsu & Nihon Ju Jitsu 4. dant elért mestere. A Sensei, mesélt a 4. osztályosoknak a Jitsu lényegéről, életfilozófiájáról. A rövid elméleti betekintés után gyakorlati bemutatót tartott, majd 1 közös edzés keretén belül megismerkedhettek a gyerekek néhány eséstechnikával, fogás hárítással. Tartalmasan és nagyon jó hangulatban telt a Sensei-jel együtt töltött idő. Ez úton is köszönjük Csima Jánosnak az élvezetes programot. De mi is az a Jitsu? Nihon Tai Jitsu ősi japán harcművészeten alapszik, melyet az európai ember számára is megtanulható modern önvédelmi rendszerré, oktatási egységgé építettek fel Franciaországban. A Ju Jitsu szó szerinti fordításban ’lágy művészet’ –et jelent. A ’Ju’ (dzsiu) szó lágyságot, finomságot, engedést, hajlékonyságot, rugalmasságot takar, ez a kitérő, elvezető filozófiára utal. A ’Jisu’ (dzsitcu) értelme művészet, tudomány, hagyomány vagy fegyelem. A Ju Jitsu hatékony önvédelem, mely hozzájárulhat önmagunk, családunk és értékeinek megvédéséhez. Megköveteli a pontos és kitartó munkát, ugyanakkor az eredménye jól mérhető. Javítja a fizikai állapotot, erősebbé, gyorsabbá, hajlékonyabbá válik gyakorlója, nő az állóképessége. A küzdő, konfliktusos helyzetek gyakorlásával levezeti az agressziót, növeli a magabiztosságot, erkölcsi tartást ad.

Balogh Mária

Tanulmányi kirándulás a Desedára

Immár hagyomány iskolánkban, hogy a 6. évfolyamon a tananyaghoz kapcsolódóan ellátogatunk a Desedára. A természetismeret tantárgy 6. osztályban többek között a hazai élővilágot mutatja be,az erdő, víz, vízpart világát, növényeit, állatait. A kiránduláson a gyerekek közvetlenül megfigyelhették a vízi, vízparti élőhelyet, gyarapodott tudásuk. A Fekete István Látogatóközpontban 1 órás foglalkozáson vettek részt. Ez a nádas élővilágát mutatta be érdekes élőlényekkel, pl.szomjas pohók, aranyos nádbogár, törpe gém, búbos vöcsök. Megismerték az itt élő állatok életét az évszakok változásával,szemléletesen bemutatott táplálkozási hálózataikat. Hajóval bejártuk a partközeli vizet, láttunk napozó teknősöket, récéket, vizi tyúkot a csibéivel. a kiállítást is nagyon élvezték a gyerekek.A kirándulás befejezéseként matricát és könyvjelzőt kaptak a tanulók. Hasznos ismeretekkel és jó élményekkel gyarapodva érkeztünk vissza az iskolához.

Jakab Márta

Országos mérések

Tájékoztató az országos mérésekről.

Jelentkezés Művészeti Iskolába


Tisztelt Szülők!

Amint arról már többen is értesülhettek, iskolánk művészeti része a 2021/2022-es tanévtől szervezetileg más formában, a Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola és az Együd Árpád AMI telephelyeként működik majd, így nyújtva lehetőséget azoknak a tanulóknak, akik zenét, néptáncot szeretnének tanulni.
A Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola vezetősége és tanárai - a mi iskolánkban az utóbbi években elérhetőnél - jóval bővebb hangszeres kínálattal szólítja meg azokat, akik a zene iránt elhivatottak és terveik között szerepel, hogy hangszeren tanuljanak.
Az Együd Árpád AMI szintén szeretettel várja a hagyománykedvelő néptáncosokat.
Kérem, amennyiben felkeltette érdeklődését a lehetőség, olvassa el a tájékoztatót és keresse fel az azon szereplő információs felületeket.


>muveszeti muveszeti

Burbucs Edit
művészeti vezető

Április

Beiratkozás

beiratkozas

Tisztelt Szülők!


Tájékoztatom Önöket, hogy a 2021/2022-es tanév 1. évfolyamára történő beiratkozás időpontjai:

2021. április 15. 8:00-16:00
2021. április 16. 9:00-17:00


Felhívom figyelmüket, hogy jelen helyzetben a beiratkozás e-mailen és KRÉTA e-ügyintézésen keresztül is lehetséges, ez esetben a beiratkozáshoz szükséges dokumentumok bemutatására legkésőbb a tanév első napján is sor kerülhet. Személyes beiratkozás esetén, amennyiben lehetőségük van rá, kérem nyomtassák ki a lent található mellékleteket és kitöltve hozzák magukkal az ügyintézés gyorsítása érdekében.


A beiratkozáshoz kapcsolódóan az alábbi dokumentumokra van szükség:


Mellékletek e-mailben, személyesen történő beiratkozáshoz:


KRÉTA e-ügyintézésen keresztüli beiratkozáshoz kattintsanak a következő linkre: KRÉTA e-ügyintézés
E-ügyintézéses beiratkozáshoz szükséges segédletet erre a linkre kattintva érhetik el: e-ügyintézés segédlet


Az első osztályos tanulók diákigazolvány igényléséről szóló tájékoztatót elolvashatják itt: Diákigazolvány igénylése első osztályos tanulóknak


Tankerületi tájékoztató szülők részére

Miovecz János
igazgató

Március

Újraélesztési alapismeretek az általános iskolában

Idén ősszel egy pedagógus továbbképzésen vettem részt, mely egy országos kezdeményezés volt a mentők részéről. Címe: újraélesztési alapismeretek az általános iskolában. Az a szomorú statisztika hívta életre, hogy hazánkban évente 25000 ember hal meg hirtelen szívmegállásban, melynek két harmada megmenthető lenne, ha időben elkezdenék a hozzáértő újraélesztést. Erre akár egy általános iskolás tanuló is képes lehet. Iskolánkban a 7, 8 osztályos tanulókat érintette a képzés. Két órát vett igénybe, melyeken Bibliai alapelvek mentén elméleti, és gyakorlati ismereteket szereztek a tanulók.

Hegyeshalmi Csaba

Gyermekfelügyelet

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatom Önöket, hogy 2021.03.08-tól - 2021.03.31-ig munkanapokon gyermekfelügyeletet biztosítunk azon tanulóink számára , akiknek szülei ezt írásban kérik. A felügyelet -figyelembe véve a járványügyi helyzetet- kizárólag a szülő (gondviselő) munkába járása miatt vehető igénybe.
A kéréseket -a csatolt dokumentum kitöltésével- az alábbi cím valamelyikére szíveskedjenek elküldeni: kmeroisk@gmail.com vagy mioveczj@kapos-net.hu.
Felügyelet kérése

Miovecz János

Február

Megemlékezés Fodor András születéséről

Fodor András születésének 92.évfordulójára február 26-án műsorral emlékeztünk meg. Életéből, munkásságából a 2. osztály tanulói készültek fel. A kaposmérői születésű költő, esszéíró verseiből is elhangzottak részletek. Zenés keretek között koszorúztuk meg a műsor végén a költő szobrát.

Szedmák Zsófia

Robotika szakkör

Iskolánk az „EFOP-3.2.3-17 - Digitális környezet a köznevelésben” pályázat keretében kapott 4 darab Lego Mindstorms EV3 készletet. Ez lehetővé tette, hogy a robotika iránt érdeklődő tanulók szakköri keretben megismerjék a robotok programozásának alapjait. Az első 3 foglalkozáson elsősorban az építéssel foglalkoztunk, majd fokozatosan áttértünk a motorok programozására. A következő lépés az érzékelők beépítése és programozása volt, amely már nagyobb kihívást jelentett a tanulóknak, de a többség sikeresen megoldotta ezeket a feladatokat is. A kötelező programozási feladatok megoldása után, mostantól a tanulók nagyobb önállóságot kapnak és videók, valamint egyéni ötletek alapján lánctalpas robotot építenek, majd programoznak.

Akadálypálya video

Fila Gyula

December

Karácsonyi játszóház

Október

Papírgyűjtés

"" 1.a: 331,5kg
1.b: 606,5kg
2.o: 876kg
3.o: 471,5kg
4.o: 437kg
5.o: 1092,5kg
6.a: 182,5kg
6.b: 154kg
7.o: 1234kg
8.a: 413kg, 8.b: 102kg

Szeptember

Európai diáksport napja

Szeptember 25-én idén is megtartottuk a magyar diáksport napját. Három helyszínen színes programokkal vártuk a diákokat. A bátrabbak tanári felügyelettel, kerékpárral tekertek ki a Petörke tóhoz. Itt a gyerekek kipróbálhatták az evezést 3 személyes kenukban. A program lebonyolításában a Szent Jupát egyesület volt segítségünkre, Nagy Sándor és barátai személyében. Ezúton is köszönet érte! Az iskolában maradt diákok fiú és leány csapatokkal a labdarúgás sportágban mérhették össze erejüket, a mérkőzéseket Zádor Tibor és Csermann Sándor tanárurak vezették. Az alsós gyerekeket hat feladat várta a nagypályán. Kapura lövés, óriáslabda gurítás, keresztszökdelés, célba dobás babzsákkal, mocsárjárás két karikával, szökdelés sportlétrán feladatokban próbálhatták ki magukat. A feladatok végén sokan vállalkoztak egy nagykör futására is. Jó hangulatú délutánt hagytunk magunk mögött, tele élményekkel.

Hegyeshalmi Csaba

Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny

2020. szeptember 10-én került megrendezésre a 2019/2020-as tanév végén elmaradt Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny. Iskolánk tanulói nagyon szép eredményt értek el ezen a versenyen.


Név Megyei helyezése Nemzetközi helyezés
Bertalan Viktória 4.o 21/199 542/4377
Dóczi Levente 4.o 36/199 1116/4377
Vajay Levente 4.o 36/199 1116/4377
Sütöri Liza 4.o 91/199 1116/4377

A 4. osztályosok felkészítő pedagógusa: Balogh Mária


Név Megyei helyezése Nemzetközi helyezés
Németh Hanna 3.o 42/188 1424/4614

A 3. osztályos tanuló felkészítő pedagógusa: Varga Anikó


Tanévkezdet

Nem a megszokott módon kezdtük az idei tanévet, elmaradt ugyanis a hagyományos tanévnyitó ünnepélyünk. Ugyanakkor elsős tanulóinkat és szüleiket személyesen köszöntöttük szeptember 1-én az aulában. Bevezetésre került egy járványügyi protokoll is, melynek betartásától reméljük, hogy továbbra is hagyományos rendben zajlik majd az oktatás. Átadásra került- a RSZTOP -2.1.1 projekt keretében -33 tanszercsomag, valamint a SIÓ iskolatáska pályázaton nyert 12 darab írószerekkel kiegészített iskolatáska is.

Miovecz János

Augusztus

Járványügyi protokoll

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!
Megszokott közös tanévnyitó ünnepélyünk idén nem lesz. Osztályszintű évnyitóval kezdjük szeptember 1-én 8.00-kor a 2020/2021-es tanévet. Ugyanakkor az elsős tanulóinkat, szüleiket szeptember 1-én 8.15-kor az iskola aulájában szeretnénk személyesen is köszönteni! Kérem, hogy a tanulók -a számukra kijelölt osztálytermekbe- 7.45-ig érkezzenek meg! A 2020/2021-es tanév szeptember 1-vel minden diákunk számára hagyományos módon elkezdődik.
Eredményes, gondtalan tanévet kívánok mindenkinek!
Miovecz János igazgató