Augusztus

Járványügyi protokoll

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!
Megszokott közös tanévnyitó ünnepélyünk idén nem lesz. Osztályszintű évnyitóval kezdjük szeptember 1-én 8.00-kor a 2020/2021-es tanévet. Ugyanakkor az elsős tanulóinkat, szüleiket szeptember 1-én 8.15-kor az iskola aulájában szeretnénk személyesen is köszönteni! Kérem, hogy a tanulók -a számukra kijelölt osztálytermekbe- 7.45-ig érkezzenek meg! A 2020/2021-es tanév szeptember 1-vel minden diákunk számára hagyományos módon elkezdődik.
Eredményes, gondtalan tanévet kívánok mindenkinek!
Miovecz János igazgató

Július

1456.07.22. emlékére!

Hunyadi Jánosról elsőként a nándorfehérvári diadal jut eszébe mindenkinek. Az 564 évvel ezelőtti események felidézése jól mutatja, hogy nem csak a bátorság, a hősies viselkedés, egy zseniális hadvezér, de olykor egy-egy véletlen esemény (hadiszerencse?) is befolyásolja egy-egy nagyszerű győzelem sikerét.”
„Amiért nem csak a harang szól...”
""

Miovecz János

Június

Tanévzáró videó

HUNYADI KRÓNIKA 2019-2020

Ebben a tanévben a rendkívüli helyzetre való tekintettel a HUNYADI KRÓNIKA digitális formában olvasható. Összefoglalja a tanév legfontosabb eseményeit, megismerhetjük a kitüntetett tanulókat, és olvashatunk arról is, hogyan élték meg tanulóink és tanáraink a távoktatást.

Fila Gyula

Május

Felzárkóztatás, felügyelet

Erre lesz szükség 1. osztályban a 2020/21-es tanévben

Diákigazolvány igénylése első osztályos tanulók számára

Április

Pedagógusok e-mail címe

Beiratkozás

A 2020/2021-es tanévre megállapított iskolai felvételi körzetek

Tisztelt Szülő!
Iskolánkba a beiratkozás 2020. április 28-tól május 15-ig tart a Kaposvári Tankerületi Központ által kiadott tájékoztató alapján.
Kérem, figyelmesen olvassák el a tájékoztatót!
Várjuk leendő tanítványainkat!
Kérdés esetén keressék a beiratkozást lebonyolító iskolai alkalmazottakat.
Tel: 82-577432 vagy 30-7841524.
Tájékoztató levél

Miovecz János

Bázisintézmény

Intézményünk sikerrel pályázott az Oktatási Hivatal által kiírt pályázatra, melynek során elnyertük az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye” kitűntető címet a következő tanévtől. E cím birtokában lehetőségünk lesz szélesebb pedagógus körben megismertetni, továbbadni az iskolánkban bevált jó gyakorlatokat.

Miovecz János

Március

Az iskolapszichológus elérhetősége

Nedevics Gyöngyi

gyongyi.nedevics@gmail.com

illetve messenger alakalmazásban hétfőtől péntekig 9:00-17:00-ig. Sürgős esetben bármikor kereshető.

Iskolai könyvtár

Az iskolai könyvtárból a tanulók számára, előzetes időpont egyeztetés után kölcsönzési lehetőséget biztosítunk.

Mioveczné Kóródi Anikó

Tájékoztató

Miovecz János igazgató

Február

Fodor András születésének 91. évfordulója

""Február 27 - én megemlékezést tartottunk Fodor András születésének 91. évfordulójáról. A Kaposmérőben született költő versei 1954 - től jelentek meg a Csillag című folyóiratban. Sokoldalú, nagy műveltséggel rendelkező alkotó volt. Nemcsak költő, esszéíró volt, hanem a zenével és a képzőművészettel is elmélyülten foglalkozott. A megemlékezés után megkoszorúztuk emlékszobrát.

 Kiss Anett, Varga Anikó

Táncsics informatika verseny

"" "" Tanítványaim évek óta eredményesen szerepelnek a Táncsics Gimnáziumban rendezett informatika versenyen. Ebben a tanévben is kiemelkedő siker született. Kiss Péter I. helyezést ért el.

Fila Gyula

Farsang

Fotó:Móré Gergő 7.o

Lázár Ervin program 6. osztály

Budapesti kirándulásunk úgy kezdődött, hogy hajnali fél 6-kor felszálltunk a vonatra. Kb. 4 óra múlva értünk Budapestre, ott a 4-es, 2-es és az 1-es metróval jutottunk el a Fővárosi Nagycirkuszba. A cirkuszban egy felejthetetlen műsort láthattunk, amiben sok lovas rész is volt. A lovasokon kívül zsonglőr, bohócok, egyensúlyozó művész, táncosok és légtornászok is szerepeltek. Mivel sokan nem voltak még a fővárosi cirkuszban, igazán érdekes volt maga az épület és az előadás is. Maradt egy kis időnk ezért megnéztük a Hősök terét és a Vajdahunyad várat is. Kellemes időtöltés volt. Örülünk hogy részt vehettünk benne.

Bácsai Panna 6. osztály

Sakk megyei diákolimpia

Sakkozóink az idén is megmérettették magukat a diákolimpián, mint egyéniben, mint csapatban. Egyéniben- Balatonlellén- a legjobb helyezést Verőczi Janka megyei 4. helyezése jelentette. Csapatban -Balatonföldváron-megyei 3. helyezést szerzett a Verőczi Janka, Gavallér Csillag, Gavallér Csenge, Dóczi Lilla alkotta leány csapat. Az eredmény szépnek mondható, mert a csapat tagjai a III-IV. összevont korcsoportban versenyeztek, ahol a legfiatalabbak voltak.

Miovecz János

December

Karácsonyi témanap

Az idei évben a felső tagozatos diákok számára az utolsó tanítási napra egy meglepetéssel készültük. Csaba bácsi egy „családi” vetélkedőt szervezett az osztályok számára. Játékos feladatokban mérhették össze az erejüket az osztályok képviselői. Volt ott minden: sok nevetés, játék, erőpróba, csapatösszetartás. A 1,5 órás vetélkedés után 2x30 perces kreatív foglalkozások következtek: sok játékkal, alkotással, vetékedéssel. A nap zárásaként összegyűltünk az aulában. Az 5. osztályosok elénekelték a kedvenc karácsonyi dalukat. A németes és angolos diákok képviselői érdekességeket olvastak fel nekünk a karácsonnyal kapcsolatban, majd elénekeltük közösen a Csendes éj című dalt két nyelven. Csaba bácsi ismertette a délelőtti verseny eredményét. Az osztályok jutalma a 8. osztályosok által készített és díszített mézeskalács volt.

Dénesné Szak Andrea

Hetedhét Népmesemondó Verseny

2019. december 11-én az Együd Árpád Kulturális Központ falai között rendezték meg a Hetedhét Népmesemondó Versenyt. Iskolánkat Schvicz Nóra Száva 4. osztályos tanuló képviselte. Nóri, A pletykás asszonyok című mesével, az előkelő első helyet szerezte meg korosztályában. A könyvjutalmat, oklevelet kapott és ezeken kívül szerepelt a Kapos Televízió Géniusz és Korzó című műsorában. A mesét az alábbi linken 19:30 percnél lehet meghallgatni:
http://kapos.hu/videok/korzo_magazin/2019-12-20/korzo_2019_december_20.html

Kadaravek Judit

3D nyomtató bemutató a felső tagozaton

December 18-án, szerdán iskolánkba látogatott egy budapesti cég két képviselője, hogy a felsős diákok, és az érdeklődő pedagógusok számára bemutassák, hogy mi mindenre képes a 3D nyomtató. Sokan hallottak már róla valamit, de életközelből még nem sokan látták ezt a XXI. századi csodát, ami képes szinte bármit kinyomtatni: a háztartásban használatos tárgyaktól akár a művégtagokig szinte mindent. A cég képviselője bemutatta a gép használatát, azt az oktatási programot, amihez a diákok kapcsolódhatnak. Bemutatta, hogy mi mindenre használható napjainkban ezt a készüléket, és hogy mi mindenre használják még a nagyvilágban. A diákok számos „terméket” a kezükbe is foghattak: a játékoktól, a műkézen át, egy fából készült koronáig. A bemutató számunkra is világossá tette, hogy az eddig csak SCI-FI-k-ben látott dolgok már a mindennapi életünk részét képezik. Bővebb információ itt olvasható: http://rksfranchise.com/

Dénesné Szak Andrea

November

Boldog Iskola

November hónapban a társas kapcsolatok volt a téma. Feladat volt fotóalbum készítése, meseírás. Sokat beszélgettünk barátságról, emberi kapcsolatokról, értékes emberekről. Nagy örömünkre a 4. osztály morgó22 névre hallgató csapata ismét bekerült a hónap csoportjai közé. A részletes beszámoló itt olvasható:

http://boldogsagora.hu/hirek/a-tarsas-kapcsolatok-honapjanak-csoportjai/

Kadaravek Judit

Magyar labdarúgás napja

Ismét megünnepeltük a Magyar Labdarúgás napját iskolánkban. 6-3, Puskás, válogatott meccsek, labdarúgó filmek vetítése történt a magyar terem. Ez idő alatt nagy érdeklődés mellett zajlott a felsős évfolyam leány és fiú bajnoksága.
Eredmények:
Leány foci: 1. 6.o - 7.o 0-1; 2. 6.o - 8.o 0-7; 3. 7.o - 8.o 1-2;
Fiú foci: 1. 5.o – 6.o 0-0; 2. 7.o – 8.o 1-4; 3. 5.o – 8.o 2-4; 4. 6.o – 7.o 0-2; 5. 5.o – 7.o 1-3; 6. 6.o – 8.o 2-3
Színvonalas, gólokban gazdag és sportszerű mérkőzésekkel emlékeztünk a Magyar Labdarúgás régi szép napjaira.

Zádor Tibor

Egy nap a munkahelyemen

„Egy nap a munkahelyemen” elnevezésű pályázat keretében a Kaposvári Közlekedési Zrt. telephelyén vettünk részt. Iskolánkat 4 tanuló képviselte : Szalai Bálint, Kiss Péter, Bordás Bianka, Kövesi Levente. A látogatás során megismerhették a vállalat főbb paramétereit, feladatait, néhány szakma rejtelmeiről tájékozódhattak tanulóink. Egy rövid városi buszozás is a program része volt. A pályázat során egy 3.5 perces videót kell összeállítani, melynek elsődleges célja a vállalat életének bemutatása , népszerűsítése. A pályamunkákat egy öt tagú zsűri fogja elbírálni december elején.
A video itt tekinthető meg.

Miovecz János

Könyvtári foglalkozás

A Takács Gyula Megyei és Városi Könyvtárban járt a 4. osztály november 12-én. A foglalkozáson ismereteket szerezhettünk a könyvtárról, a könyvtár használatáról és játékos feladatok segítségével kalandozhattunk a mesék birodalmában.

Kadaravek Judit

Október

Boldog Iskola

Október hónapban az a nagy öröm ért bennünket, hogy a Boldogságóra programban a 4. osztály morgo22 névre hallgató csoportja az alsó tagozatos csoportok közül bekerült a Hónap csoportjai közé. Három csoport kapta meg ezt a címet a sok közül, nagyon büszkék vagyunk rá! Október hónap témája az optimizmus volt. A részletes beszámoló az alábbi linken tekinthető meg:
http://boldogsagora.hu/hirek/megvannak-a-honap-csoportjai-2/

Kadaravek Judit

Gyurmavilág

""A Gyurmavilág által kiírt pályázaton sikeresen szerepeltünk! Alsós osztályaink illatos, színes gyurmacsomagokat kaptak, melyekhez 80 %-os támogatással lehetett jutni. Az önerőt az „Együtt a jövőnkért ’95” Alapítvány 25000 Ft értékben támogatta. A diákok tanórán vagy délutáni szabadidős programjaik során használhatják a közel 100000 Ft értéket képviselő jó minőségű gyurmákat.


Mioveczné Kóródi Anikó

Töklámpás verseny

Tanulóink szülői segítséggel ebben a tanévben is sok és ötletesen faragott töklámpással készültek a versenyre. A legötletesebbeket és legnagyobbakat jutalmaztuk. Szünetekben a vállalkozó kedvű diákok kipróbálhatták ügyességüket és erejüket. Célba dobhattak, horgászhattak, talicskát tolhattak és rönköt is hajíthattak.

Jakab Márta és Filáné Varga Éva

Október 23.

Az ünnepi megemlékezést a Faluháznál tartottuk. Képek az ünnepélyről.

Aradi vértanúk napja

Ebben a tanévben is megemlékeztünk az aradi vértanúkról. A műsorban a hagyományaink szerint a 8. osztályosok szerepeltek. A műsort Filáné Varga Éva és Velnerné Stark Rózsa készítette.

Kirándulás Erdélybe

""

Bemutató video formátumban

A Határtalanul pályázat keretén belül a 7. osztályosok ebben a tanévben is kirándulhattak Erdélybe. Sok szép élményben volt részünk. A beszámoló itt olvasható.

Furián Léna, Varga Bianka 7.a, Bordás Bianka, Kiss Fanni, Lőrincz Barbara 7.b

A Zene Világnapja

A Zene Világnapját ünnepeltük október 1-jén. A napközbeni sok éneklés és zenés játék mellett lehetőségünk volt egy rendhagyó eseményen is részt venni, aminek köszönhetően a gyerekek jobban megismerkedhettek a Hangszerek Királynőjével – az orgonával. Kutasiné Molnár Boglárka felajánlása – amit ezúton is még egyszer köszönünk – lehetővé tette, hogy a gyerekek kicsit közelebbről láthassák és hallhassák a 2016-ban sok igyekezet, munka és jótékony felajánlás által felújított hangszert és annak történetét.

Burbucs Edit

Szeptember

Európai Diáksport Napja

Az Európai Diáksport Napja alkalmából szeptember 27-én kerékpártúrát szerveztünk Petörkére. 80 tanuló és néhány szülő jelentkezett kerékpározni. A petörkei büfénél frissen sült pogácsa várta a túrázókat. Sokan kipróbálták a tavon az indián kenuzást is a kellemes napsütötte délután. Négy kenuval tudtak gyakorolni a diákok, Hegyeshalmi Csaba, Nagy Sándor és segítői irányítása mellett. A kb. 10km kerékpározás és az evezés élménygazdag, kellemesen kikapcsolódást biztosított a vállalkozó szellemű diákoknak. Akik nem vállalták a túrát, ők a műfüves pályán- Zádor Tibor irányítása mellett -kispályás labdarúgásban mérkőzhettek meg egymással.

Miovecz János

Érték-edzés

2019. szeptember 20-án Bárdudvarnok Község Önkormányzata nyílt „érték-edzést” tervezett a Zselic kapujában Szőnyi Ferenc ultratriatlonista világbajnokkal. A rendezvényre iskolánk is meghívót kapott. Éltünk a lehetőséggel, így péntek délután iskolánk lelkes csapata is képviselte a rendezvényt. Délután 13.30-kor indultunk az iskola udvarából. Kadaravek Judit és Hegyeshalmi Csaba pedagógusok kísérték a maroknyi csapatot (15 tanuló). Kerékpárral indultunk a helyszínre, ami a Bárdudvarnoki Iskola udvara volt. Innen indult az „érték-edzés”, melynek keretében végig kerékpároztunk a Zselici értékek mentén (Vályogházak, Faluház, Óvoda, Czeibert Malomliget, Petörke völgy, Szent Benedek szobor, Premontrei Kolostor ásatás, Bárd patak, Őze faház, Kassai lovas íjászat). 14.30-kor indult a közös kerékpározás. Előtte megismerkedtünk, beszélgettünk Szőnyi Ferenc ultratriatlonista világbajnokkal, aki néhány közös fotó erejéig maroknyi csapatunk tiszteletbeli tagja lett. Ezt követte a közös tekerés. Az állomásokon pecsételő helyeket kellett keresnünk, ahol barátságos helyi lakosok fogadtak. A jelenlétet a nevezési lapokon érvényesítettük a helyszínen. A közös edzés után csapatunk visszatért iskolánkba, ahol az emlékek mellett Szőnyi Ferenc ultratriatlonista világbajnok aláírásával dedikált emléklappal lettek tanulóink gazdagabbak.

Hegyeshalmi Csaba

BOLDOG ISKOLA

A Jobb Veled a Világ Alapítvány által működtetett Boldogság Intézet nyílt pályázatot hirdetett magyarországi és határon túli nevelési-oktatási intézmények számára „Boldog Iskola” és „Örökös Boldog Iskola” cím elnyerésére. A Kaposmérői Hunyadi János Általános Iskola a 2019/2020-as tanévben pályázott és elnyerte a Boldog Iskola címet. A címátadó ünnepségre Budapesten a Kongresszusi Központban került sor. „A program kiemelt küldetése, hogy a pozitív pszichológia eredményeire építve adjon ötleteket és módszertani segítséget a boldogságra való képesség fejlesztéséhez az iskolás korosztály számára.” A teljes Boldogságóra program 10 egymásra épülő témából áll, amelyek fokról fokra ismertetik meg a boldogság különböző összetevőit, feltételeit. Intézményünkben a 2. 3. 4. évfolyam csatlakozott a programhoz. Az osztályok havonta legalább egy boldogságórát tartanak, ahol feldolgozzák az adott témát.

Balogh Mária

Tanévnyitó ünnepély

Szeptember 1-én vasárnap 17 órakor tartottuk tanévnyitó ünnepélyünket. A hagyományoknak megfelelően a 8. osztályosok vezették be az elsősöket. Oroszlán Vivien magas színvonalú szaxofon előadásával kezdődött az ünnepély, majd az elsősök részéről Neményi Lotti mondott verset. Miovecz János iskolánk igazgatója köszöntötte a résztvevőket, tájékoztatást adott az új tanév programjáról, és az elsősöknek emléklapot adott át. A nyolcadik osztályosok közben feltűzték a kis elsősöknek iskolánk jelvényét. A megnyitó után az első osztályosok tanító nénijüktől vehették át a Sió rajzpályázatán nyert iskolatáskát. A tanévnyitón sok szülő és hozzátartozó is jelen volt.

Fila Gyula